Lönsamhet

10 råd om att skapa lönsamhet

Lönsamhet ger frihet

Så är det bara. Du skapar ditt eget utrymme genom att säkerställa att det du gör är lönsamt.


Fakturan ska inte bra ut, pengarna ska in

Det bästa sättet att säkerställa detta är att ha en rutin som ingen får avvika ifrån – och det börjar med att alla rapporterar exakt i tid

b.Se till att ha sopat rent framför den egna dörren. Det nyttar inget till att skicka iväg fakturor för halvfärdiga jobb eller projekt som kunden inte är nöjd med för då betalar de helt enkelt inte.


Tid är pengar

Oavsett om man är en renodlad konsultorganisation eller en producerande verksamhet så måste alla ha denna inställning. Tid som gått förlorad kan aldrig återskapas.


Gör om, gör rätt

Och se till att säkerställa att just detta fel inte återskapas igen.


Var inte dumsnål

Titta alltid på helheten. Om du skall skicka en konsult till Stockholm och tåget kostar 500:- medan flyget kostar 2.000:-, så kan det kännas lockande att ta tåget men om tidsåtgången är 2 timmar längre än med flyget är hela den vitsen borta.


Nya affärer får inte äventyra befintliga

Ta hand om det du redan har först. Vad tycker du själv om ett butiksbiträde som svarar i telefon medan du står och väntar på att få betala?


Resist shiny objects

Om något verkar för bra för att vara sant så är det i de flesta fall också det. ”Större” betyder inte alltid bättre, speciellt inte om insatsen till slut vida överstiger det vi får i retur. Vi blir vid vår läst.


Spendera pengar som det vore dina egna

En självklarhet, liksom det faktum att man aldrig belönar sig själv så ställer man sig alltid frågan; hade jag gjort detta om det varit mina egna pengar?


Det är ett maraton, inte en sprint

Att skapa ett lönsamt företag är ett maraton där vi måste anpassa farten så att vi orkar hela vägen. Visst måste vi ibland öka farten en kort stund, men om det blir mera varaktigt så sliter vi ut oss själva.


Följ planen – fokusera

Det finns många distraktioner längs vägen, men vi måste fokusera, tro på vår plan och genomföra den fullt ut.